panna cotta

panna cotta
Definicja

panna cotta to klasyczny deser włoski, śmietana zagotowana z cukrem, wanilią lub innymi dodatkami smakowymi, schłodzona i usztywniona za pomocą żelatyny; pana cottę podaje się na talerzu w formie babeczki lub w pucharkach, często ze świeżymi owocami, musem owocowym lub skropioną syropem klonowym, posypaną orzechami lub czekoladą

Przykłady użycia autentyczne, starannie wybrane, zobacz też na blogu
W sieci krąży tysiące przepisów na panna cottę. Mój przepis pochodzi od zaprzyjaźnionego kucharza — Włocha pochodzącego z Toskanii. Sekretem tej panna cotty jest ubicie połowy śmietanki. Dzięki temu deser jest puszysty, delikatny, kremowy.

przepisy.wkuchnikatie.pl, 14.01.2015

Pozostały pytania, wątpliwości językowe? A może brakuje Ci czegoś w haśle?

Zobacz, co zyskują użytkownicy pełnej wersji Dobrego słownika.

sprawdź pełną ofertę

Często sprawdzane

  • handicap — Pisownia: handicap czy handikap
  • Ronaldo — Nieodmienny Cristiano Ronaldo?
  • sprzysiąc się — Jak odmieniać czasownik sprzysiąc się?

Ciekawostki

Mogą Cię zainteresować również hasła