panna cotta

panna cotta
Definicja

panna cotta to klasyczny deser włoski, śmietana zagotowana z cukrem, wanilią lub innymi dodatkami smakowymi, schłodzona i usztywniona za pomocą żelatyny; pana cottę podaje się na talerzu w formie babeczki lub w pucharkach, często ze świeżymi owocami, musem owocowym lub skropioną syropem klonowym, posypaną orzechami lub czekoladą

Przykłady użycia autentyczne, starannie wybrane, zobacz też na blogu
W sieci krąży tysiące przepisów na panna cottę. Mój przepis pochodzi od zaprzyjaźnionego kucharza — Włocha pochodzącego z Toskanii. Sekretem tej panna cotty jest ubicie połowy śmietanki. Dzięki temu deser jest puszysty, delikatny, kremowy.

(przepisy.wkuchnikatie.pl, 14.01.2015)

Pozostały pytania, wątpliwości językowe? A może brakuje Ci czegoś w haśle?

Zobacz, co zyskują użytkownicy pełnej wersji Dobrego słownika.

sprawdż pełną ofertę

Często sprawdzane

  • chwost — Odmiana: chwostu czy chwosta?
  • AkwizgranAkwizgran czy Aachen?
  • dzięki — O poprawnym użyciu słowa dzięki (komuś, czemuś)

Ciekawostki

  • nosiwoda — A gdy to kobieta nosi wodę?
  • balwierz — O balwierza historii i dawnych wariantach balbierz, barbierz, barwierz
  • eklektyzm — A dawniej...

Mogą Cię zainteresować również hasła