camembert

camembert (ser)
Definicja

camembert to miękki ser pochodzenia francuskiego, bardzo popularny, produkowany obecnie w Europie, Kanadzie i Azji przy zastosowaniu, oprócz zakwasu z bakterii mlekowych, hodowli białej pleśni; camembert ma delikatną, żółtawą skórkę, z mniejszymi lub większymi plamami czerwieni, jego miąższ jest kremowy, miękki, rozpływający się w ustach, smak bardzo łagodny, a zapach lekko pieczarkowy

Poprawna polszczyzna cenne informacje, niespodzianki, haczyki
Wymowa w odmianie

Pełną treść widzą tylko abonenci Dobrego słownika.

Zyskaj dostęp do tej i 2675 pozostałych informacji poprawnościowych.

zamów
Przykłady użycia autentyczne, starannie wybrane, zobacz też na blogu
Z ciepłych przekąsek polecam smażony camembert w sosie porzeczkowym.

NKJP: Piotr Bikont w Gazecie Wyborczej, 1992

Nie chciało mu się jednak czytać. Pomyślał, że trzeba by zaparzyć herbatę i wyjąć resztki francuskiego camemberta, który kupił wczoraj w nagłej potrzebie obcowania z posmakiem eleganckiego świata.

NKJP: Włodzimierz Kowalewski, Powrót do Breitenheide, 1998

Ciekawostki
O słownikowych wariantach kamamber, kamember i ich odmianie Jedyną faktycznie używaną nazwą tego sera w języku polskim (...)

Pełną treść widzą tylko abonenci Dobrego słownika.

Zyskaj dostęp do tej i 1069 pozostałych ciekawostek.

zamów
Pozostały pytania, wątpliwości językowe? A może brakuje Ci czegoś w haśle?

Zobacz, co zyskują użytkownicy pełnej wersji Dobrego słownika.

sprawdź pełną ofertę

Często sprawdzane

Ciekawostki

  • pleonazm — O pleonazmach w rozmowach na blogu
  • świątobliwyŚwiątobliwy czy świętobliwy?
  • bimaBima, czyli almemor

Mogą Cię zainteresować również hasła