camembert

camembert (ser)

Definicja

camembert to miękki ser pochodzenia francuskiego, bardzo popularny, produkowany obecnie w Europie, Kanadzie i Azji przy zastosowaniu, oprócz zakwasu z bakterii mlekowych, hodowli białej pleśni; camembert ma delikatną, żółtawą skórkę, z mniejszymi lub większymi plamami czerwieni, jego miąższ jest kremowy, miękki, rozpływający się w ustach, smak bardzo łagodny, a zapach lekko pieczarkowy

Przykłady użycia autentyczne, starannie wybrane, zobacz też na blogu
Z ciepłych przekąsek polecam smażony camembert w sosie porzeczkowym.

NKJP: Piotr Bikont w Gazecie Wyborczej, 1992

Nie chciało mu się jednak czytać. Pomyślał, że trzeba by zaparzyć herbatę i wyjąć resztki francuskiego camemberta, który kupił wczoraj w nagłej potrzebie obcowania z posmakiem eleganckiego świata.

NKJP: Włodzimierz Kowalewski, Powrót do Breitenheide, 1998

Ciekawostki
O słownikowych wariantach kamamber, kamember i ich odmianie Jedyną faktycznie używaną nazwą tego sera w języku polskim (...)
Gramatyka

rzeczownik rodzaj męskorzeczowy odmienny

formy w tabelce: 

formy alfabetycznie: camembercie; camembert; camemberta; camembertach; camembertami; camembertem; camembertom; camembertów; camembertowi; camemberty

Pozostały wątpliwości? Brakuje czegoś w haśle?
Zobacz, co zyskują abonenci Dobrego słownika.
Sprawdź

Często sprawdzane

Ciekawostki

Mogą Cię zainteresować również hasła

newsy, porady + e-book