UHT

1. UHT

Definicja

UHT to momentalna sterylizacja mleka, polegająca na ogrzewaniu przepływającego mleka w temperaturze 130–150°C przez kilka sekund i szybkim schłodzeniu do około 20°C, co zabija florę bakteryjną bez zmiany walorów smakowych

Przykłady użycia autentyczne, starannie wybrane, zobacz też na blogu
Proces UHT jest bardzo krótki, dlatego nie powoduje znaczącego obniżenia zawartości witamin i innych substancji odżywczych w stosunku do mleka świeżego.

Danuta Kołożyn-Krajewska, Tadeusz Sikora, Towaroznawstwo żywności, 2004, s. 44

Ciekawostki
Pochodzenie słowa UHT UHT to skrót (...)

 1.1. UHT

Definicja

jako UHT określa się także mleko poddane temu procesowi sterylizacji

Przykłady użycia autentyczne, starannie wybrane, zobacz też na blogu
Mleko UHT charakteryzuje się wartością odżywczą i smakową podobną do mleka pasteryzowanego, lecz znacznie dłuższym okresem przydatności do spożycia.

Danuta Kołożyn-Krajewska, Tadeusz Sikora, Towaroznawstwo żywności, 2004, s. 44

Gramatyka

przymiotnik niestopniowalny

formy: UHT

Pozostały wątpliwości? Brakuje czegoś w haśle?
Zobacz, co zyskują abonenci Dobrego słownika.
Sprawdź

Często sprawdzane

Ciekawostki

  • wolof — Można się dogadać
  • zwierzę — A w chińskiej encyklopedii...
  • wtrącenie — Naukowa definicja wtrącenia

Mogą Cię zainteresować również hasła

newsy, porady + e-book